Katalanların ‘referandum’ resti İspanya’yı yeni bir erken seçime sürükleyebilir « Güncel ve Son Dakika Haberleri

23 Kasım 2024 - 12:36

Katalanların ‘referandum’ resti İspanya’yı yeni bir erken seçime sürükleyebilir

İspanya Başbakanı ve Sosyalist İşçi Partisi lideri Sanchez’e açık mektup gönderen özerk yönetim, güvenoyu almasında destek vermek için ‘bağımsızlık referandumunu’ şart koydu. Madrid yönetimi söz konusu talebi reddetti ancak yeni bir erken seçim göründü.

Katalanların ‘referandum’ resti İspanya’yı yeni bir erken seçime sürükleyebilir
Son Güncelleme :

29 Ağustos 2020 - 21:59

49 Okunma

İspanya’nın doğusundaki Katalonya özerk yönetiminin  Hükümet Başkanı Quim Torra, İspanya’da yeni hükümetin kurulmasına destek  vermeleri için “bağımsızlık referandumunu” şart koydu. 

Torra, gelecek hafta başında Meclis’te başlayacak güvenoyu görüşmeleri  öncesinde İspanya Başbakanı ve Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) lideri Pedro  Sanchez’e, Katalan gazetesi La Vanguardia aracılığıyla açık mektup gönderdi.

La Vanguardia’da yayımlanan “Sizi uzağa bakmaya davet ediyorum. Pedro  Sanchez’e açık mektup” başlıklı yazısında Torra, hükümet kurmak için Meclis’te  yeterli çoğunluğu garanti etmeden güvenoyuna gidecek Sanchez’e destek vermeleri  için bazı şartlar öne sürdü.

Katalonya’nın İspanya’dan ayrılmak için talep ettiği bağımsızlık  referandumuna işaret eden Torra, Sanchez’den “Sözün Katalonya halkına verilmesini  sağlayacak bir öneri getirmesini ve diyalog masasına geri dönmesini” istedi.

Torra, talepleriyle ilgili çözüme yönelik siyasi bir adım atılmaması  halinde hükümetin güven oylamasında “hayır” oyu kullanacaklarını belirtti.

Bu arada Torra’nın mektubunda, Sanchez’e hitaben “Hem siz hem de ben  bir yıldan fazla bir süredir kendi ülkelerimizin başkanları olduk.” ifadesini  kullanarak İspanya Başbakanı ile Katalonya Özerk Hükümet Başkanı’nı aynı siyasi  düzeyde göstermesi dikkat çekti.

Madrid’den Torra’ya ret

Diğer yandan İspanya Başbakan Yardımcısı Carmen Calvo, gazetecilere  yaptığı açıklamada, Torra’nın referandum talebini geçmişte olduğu gibi şimdi de  reddettiklerini, böyle bir konunun müzakere edilemeyeceğini vurguladı.

Calvo, “Kendi geleceğine karar verme hakkı’ diye bir şey hiçbir  demokraside yok. Böyle bir şey (referandum) herhangi bir anlaşma, müzakere ve  diyaloğun dışında kalır.” değerlendirmesinde bulundu.

Yeni erken seçim kuvvetle muhtemel gözüküyor

Ülkede 28 Nisan’da yapılan erken genel seçimden birinci parti olarak  çıkan PSOE’nin lideri Sanchez tarafından yürütülen hükümeti kurma görüşmeleri  başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Azınlık hükümetini “tek alternatif” olarak gösteren PSOE, koalisyon  hükümetinde ısrar eden aşırı sol görüşlü Podemos partisiyle görüşmelerde ilerleme  kaydedemedi.

Hükümetin kurulabilmesi için PSOE ve Podemos’un anlaşmasının yanı sıra  çekimser oyuna ihtiyaç duyulan Meclis’teki ayrılıkçı siyasi partiler de güven  oylamasına ilişkin şimdiye kadar net tavır sergilemekten kaçındı.

PSOE lideri Sanchez’in, Meclis’te 22 Temmuz’da yeni hükümet programını  sunarken, 23 Temmuz’da da güven oylamasına geçilmesi öngörülüyor. İspanya’da 350  sandalyeli Meclis’te hükümetin güvenoyu alması için 176 oya ihtiyaç olurken,  PSOE’nin 123, Podemos’un 42 milletvekili bulunuyor.

Meclis çoğunluğunu garanti etmeden güven oylamasına gidecek Sanchez’in  gelecek hafta hükümet kurmak için güvenoyu alamaması halinde, ülkenin son 4 yılda  4. kez genel seçime gitmesi kuvvetle muhtemel gözüküyor.

Katalonya sorunu

İspanya’nın Katalonya özerk yönetiminde, Anayasa Mahkemesince yasa  dışı ilan edilmesine rağmen 1 Ekim 2017’de bağımsızlık referandumu yapılmış, 27  Ekim 2017’de Katalonya parlamentosu tek taraflı bağımsızlık deklarasyonunu kabul  etmişti.

Yasa dışı bağımsızlık referandumunu organize etmekten yargılanan 12  Katalan siyasetçi ve sivil toplum örgütü liderinin 4 ay süren davası, 12  Haziran’da sona ermişti.

Sanıklardan 9’u tutuklu 3’ü serbest yargılanırken, haklarında  “anayasal düzeni kısmen ya da tamamen şiddet yoluyla yıkmak”, “kanunun  uygulanmasına engel olmak”, “devlet kurumlarına itaatsizlik” ve “kamu malını  kötüye kullanmak” suçlarından 7 ila 25 yıl hapis cezaları isteniyor.

Ayrıca Katalonya parlamentosunda kabul edilen tek taraflı bağımsızlık  deklarasyonu sonrasında yurt dışına kaçan eski Katalonya Özerk Hükümet Başkanı  Carles Puigdemont ve 6 eski Katalan siyasetçi hakkında İspanya’da ulusal  sınırlarda arama ve tutuklama emri bulunuyor.

Tutuklu ve kaçak durumdaki Katalan siyasetçilerden üçü milletvekili,  biri senatör, üçü Avrupa parlamenteri ve biri belediye meclis üyesi seçilmesine  rağmen İspanyol yargısı bu kişilerin siyasi görevlerine başlamalarını engelledi.